Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorVKM Report, 2009-07
dc.contributor.authorHaugen, Margaretha
dc.contributor.authorAndersen, Lene Frost
dc.contributor.authorFrølich, Wenche
dc.contributor.authorFrøyland, Livar
dc.contributor.authorHalvorsen, Ragnhild
dc.contributor.authorMeltzer, Helle Margrete
dc.contributor.authorNarvhus, Judith
dc.contributor.authorPaulsen, Jan Erik
dc.date.accessioned2022-12-28T12:11:48Z
dc.date.available2022-12-28T12:11:48Z
dc.date.created2017-12-04T18:47:54Z
dc.date.issued2009
dc.identifier.citationHaugen, M., Andersen, L. F., Frølich, W., Frøyland, L., Halvorsen, R., Meltzer, H. M., ... & Paulsen, J. E. (2009). Modell for vurdering av berikningssaker–revidert versjon. Uttalelse fra Faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi i Vitenskapskomiteen for mattrygghet. VKM Report.en_US
dc.identifier.isbn978-82-8082-312-0
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3039642
dc.description.abstractFaggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi publiserte 27. februar 2006 en norsk tilpasning av en modell for vurdering av berikningssaker. I henhold til de beregninger som ble gjort i den første utgaven av modellen kunne det tilsettes maksimum 1,1 µg vitamin D per 100 kcal matvare/drikke uten at Tolerable Upper Intake Level ble overskredet for noen aldersgruppe i befolkningen. Senere i 2006 ferdigstilte Nasjonalt råd for ernæring rapporten Tiltak for å sikre en god vitamin D-status i befolkningen. Det viktigste tiltaket som foreslås i rapporten er å tilsette vitamin D i all melk og matoljer, og å øke tilsetningen i margarin og smør for å sikre at flest mulig i befolkningen har tilfredsstillende vitamin D-status. På bakgrunn av denne rapporten og henvendelse fra Helsedirektoratet med forslag om økt tilsetning av vitamin D, ga Mattilsynet i januar 2008 tillatelse til tilsetning av vitamin D i melk, smør, margarin og oljer ut over 1,1 µg/100 kcal (vedlegg 3). Faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi har i denne reviderte utgaven av modell for vurdering av berikningssaker gjort nye beregninger for vitamin D etter prinsippene i modellen som er beskrevet nedenfor. I de nye beregningene er det kalkulert med at melk, smør, margarin og oljer er tilsatt de mengder vitamin D som Mattilsynet har gitt tillatelse til, se tabell i vedlegg 3. I henhold til de nye beregningene kan det i tillegg til de tillatelsene Mattilsynet allerede har gitt for berikning av melk, smør, margarin og oljer tilsettes 0,6 vitamin D/100 kcal mat eller drikke uten at Tolerable Upper Intake Level overskrides for noen aldersgrupper i befolkningen. De nye beregningene for vitamin D er tatt inn i vedlegg 1 til modellen og i oppsummeringen i tabell 1. Det er ikke foretatt andre endringer i revidert versjon for modell for vurdering av berikningssaker enn det som er beskrevet her.en_US
dc.language.isomisen_US
dc.publisherNorwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM)en_US
dc.relation.ispartofVKM Report
dc.relation.urihttps://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/revidertmodellforvurderingavberikningssaker.4.645b840415d03a2fe8f19be.html
dc.titleModell for vurdering av berikningssaker – revidert versjon. Uttalelse fra Faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi i Vitenskapskomiteen for mattryggheten_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
dc.rights.holderNorwegian Scientific Committee for Food Safetyen_US
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900en_US
dc.source.pagenumber11en_US
dc.source.issue2009:07en_US
dc.identifier.cristin1522694
cristin.unitcode217,7,6,0
cristin.unitnameNorsk hotellhøgskole
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel