dc.contributor.advisor | VKM Report, 2009-07 | |
dc.contributor.author | Haugen, Margaretha | |
dc.contributor.author | Andersen, Lene Frost | |
dc.contributor.author | Frølich, Wenche | |
dc.contributor.author | Frøyland, Livar | |
dc.contributor.author | Halvorsen, Ragnhild | |
dc.contributor.author | Meltzer, Helle Margrete | |
dc.contributor.author | Narvhus, Judith | |
dc.contributor.author | Paulsen, Jan Erik | |
dc.date.accessioned | 2022-12-28T12:11:48Z | |
dc.date.available | 2022-12-28T12:11:48Z | |
dc.date.created | 2017-12-04T18:47:54Z | |
dc.date.issued | 2009 | |
dc.identifier.citation | Haugen, M., Andersen, L. F., Frølich, W., Frøyland, L., Halvorsen, R., Meltzer, H. M., ... & Paulsen, J. E. (2009). Modell for vurdering av berikningssaker–revidert versjon. Uttalelse fra Faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi i Vitenskapskomiteen for mattrygghet. VKM Report. | en_US |
dc.identifier.isbn | 978-82-8082-312-0 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/3039642 | |
dc.description.abstract | Faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi publiserte 27. februar 2006 en norsk tilpasning av en modell for vurdering av berikningssaker. I henhold til de beregninger som ble gjort i den første utgaven av modellen kunne det tilsettes maksimum 1,1 µg vitamin D per 100 kcal matvare/drikke uten at Tolerable Upper Intake Level ble overskredet for noen aldersgruppe i befolkningen. Senere i 2006 ferdigstilte Nasjonalt råd for ernæring rapporten Tiltak for å sikre en god vitamin D-status i befolkningen. Det viktigste tiltaket som foreslås i rapporten er å tilsette vitamin D i all melk og matoljer, og å øke tilsetningen i margarin og smør for å sikre at flest mulig i befolkningen har tilfredsstillende vitamin D-status. På bakgrunn av denne rapporten og henvendelse fra Helsedirektoratet med forslag om økt tilsetning av vitamin D, ga Mattilsynet i januar 2008 tillatelse til tilsetning av vitamin D i melk, smør, margarin og oljer ut over 1,1 µg/100 kcal (vedlegg 3). Faggruppen for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi har i denne reviderte utgaven av modell for vurdering av berikningssaker gjort nye beregninger for vitamin D etter prinsippene i modellen som er beskrevet nedenfor. I de nye beregningene er det kalkulert med at melk, smør, margarin og oljer er tilsatt de mengder vitamin D som Mattilsynet har gitt tillatelse til, se tabell i vedlegg 3. I henhold til de nye beregningene kan det i tillegg til de tillatelsene Mattilsynet allerede har gitt for berikning av melk, smør, margarin og oljer tilsettes 0,6 vitamin D/100 kcal mat eller drikke uten at Tolerable Upper Intake Level overskrides for noen aldersgrupper i befolkningen. De nye beregningene for vitamin D er tatt inn i vedlegg 1 til modellen og i oppsummeringen i tabell 1. Det er ikke foretatt andre endringer i revidert versjon for modell for vurdering av berikningssaker enn det som er beskrevet her. | en_US |
dc.language.iso | mis | en_US |
dc.publisher | Norwegian Scientific Committee for Food Safety (VKM) | en_US |
dc.relation.ispartof | VKM Report | |
dc.relation.uri | https://vkm.no/risikovurderinger/allevurderinger/revidertmodellforvurderingavberikningssaker.4.645b840415d03a2fe8f19be.html | |
dc.title | Modell for vurdering av berikningssaker – revidert versjon. Uttalelse fra Faggruppe for ernæring, dietetiske produkter, ny mat og allergi i Vitenskapskomiteen for mattrygghet | en_US |
dc.type | Research report | en_US |
dc.description.version | publishedVersion | en_US |
dc.rights.holder | Norwegian Scientific Committee for Food Safety | en_US |
dc.subject.nsi | VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900 | en_US |
dc.source.pagenumber | 11 | en_US |
dc.source.issue | 2009:07 | en_US |
dc.identifier.cristin | 1522694 | |
cristin.unitcode | 217,7,6,0 | |
cristin.unitname | Norsk hotellhøgskole | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |