Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorDigre, Hanne
dc.contributor.authorBar, Eirin Marie Skjøndal
dc.contributor.authorMathiassen, John Reidar Bartle
dc.contributor.authorStandal, Dag
dc.contributor.authorGrimsmo, Leif
dc.contributor.authorHenriksen, Kristian
dc.contributor.authorRomsdal, Anita
dc.contributor.authorAsche, Frank
dc.date.accessioned2023-01-05T12:55:01Z
dc.date.available2023-01-05T12:55:01Z
dc.date.created2015-01-14T14:04:10Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.citationDigre, H., Bar, E. M. S., Mathiassen, J. R. B., Standal, D., Grimsmo, L., Henriksen, K., ... & Asche, F. (2014). Lønnsom foredling av sjømat i Norge.en_US
dc.identifier.isbn978-82-14-05769-0
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3041253
dc.description.abstractAutomatisering og robotisering av produksjonsprosesser forventes å få en sentral plass i samfunnet. I en utredning fra Stiftelsen for Strategisk Forsking i Sverige, forventes det at i løpet av en periode på 20 år, vil hele 46 % av alle jobber i Sverige, erstattes av digitalisering, automatisering, robotisering og ulike former for dataanalyser (Følster, 2014). En tilsvarende studie av det amerikanske arbeidsmarkedet er utført ved Universitetet i Oxford, og med samme konklusjon som i Sverige (Frey & Osborne, 2013). Det forventes at Norge må følge samme trend for å være konkurransedyktig i fremtiden.Denne rapporten har tatt for seg norsk sjømatindustris muligheter til lønnsom foredling i Norge, med fokus på teknologiutvikling og automatisering innen fiskeforedling, hvor totalutnyttelse av råstoffet er en forutsetning. Rapporten diskuterer også muligheten for ombordproduksjon som alternativ strategi for filetproduksjon. Som en viktig referanse til denne strategien er det redegjort for en rekke indikatorer som beskriver viktige rammebetingelser for industrien (Del A). Teknologiutvikling og økt automatisering er sattinn i et helhetlig perspektiv, hvor man også har vurdert hvordan teknologiutviklingen gjennom fleksible løsninger kan bidra med mer markedsorienterte produksjonsstrategier for norsk sjømatindustri. Situasjonen i dag er beskrevet, og det er skissert nødvendige fokusområder for fremtidens forskning og utvikling for å realisere visjonen om en tilnærmet fullautomatisert og bærekraftig norsk fiskeforedlingsindustri med mattrygghet i fokus (Del B). Lønnsomhetspotensialet ved økt automatisering og beskrivelse av kostnadsnivå, samt sammenligning mot andre lands foredlingsindustri er også gjennomført (Del C). Analysen er utført på oppdrag for Nærings- og fiskeridepartementet, og er et innspill til NOU-utvalget som foretar en gjennomgang av sjømatindustriens rammevilkår. Bakgrunnen for NOU-utvalgets arbeid er ønsket om å utvikle en mer konkurransedyktig sjømatindustri, gjennom å legge til rette for en bedre lønnsomhet. Denne rapporten går ikke inn på regulatoriske forhold (Råfiskloven, Deltakerloven, konsesjonsregelverket etc.), da dette er diskutert i flere andre rapporter.en_US
dc.language.isomisen_US
dc.publisherRegjeringen; SINTEF Fiskeri og havbruken_US
dc.titleLønnsom foredling av sjømat i Norgeen_US
dc.typeResearch reporten_US
dc.description.versionpublishedVersionen_US
dc.rights.holderRegjeringen; SINTEF Fiskeri og havbruken_US
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900en_US
dc.source.pagenumber94en_US
dc.identifier.cristin1197849
cristin.unitcode217,8,3,0
cristin.unitnameInstitutt for industriell økonomi, risikostyring og planlegging
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel