Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAdasooriya, Mudiyan Nirosha Damayanthi
dc.contributor.authorÅrhaug, Bjørnar
dc.date.accessioned2023-07-04T15:53:28Z
dc.date.available2023-07-04T15:53:28Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.uis:inspera:135917059:71515310
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3075685
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractI Norge bruker vi både betong og treverk når vi bygger. Det kan virke som enhver bygning er sammensatt av enten den ene, eller den andre. Begge disse materialene har vist seg å være praktiske byggematerialer, det er ikke det denne oppgaven skal utforske. Denne oppgaven skal kartlegge klimautslippene for de to generelle materialtypene, sammenligne disse og komme til en konklusjon for hvilken som er mest klimavennlig. De siste årene har vi begynt å fokusere mer på klima, utslipp og grepene vi burde ta for å minske innvirkningen vi har på klima. Bygningsindustrien er svært forurensende både lokalt og globalt, og ansees av mange for å være en klimaværsting. De største utslippene fra bygningsindustrien kommer av materialproduksjon og -avvikling. Det virker derfor hensiktsmessig å kartlegge utslippene fra de forskjellige materialene vi bruker. Ved å kartlegge dette, blir det lettere å ta klimabevisste valg for fremtidige konstruksjonsprosjekt. Oppgaven bygger på tilgjengelig LCA-data innhentet fra EPD-Norge. I oppgavens kapittel 1 til og med 3 gis det en gjennomgang av oppgavens mål, teorien oppgaven bygger på og metoden som ble anvendt i oppgavens utregninger. Kapittel 4 og 5 gir en gjennomgang av dataene som ble anvendt i oppgavens utregninger, og presenterer resultatene fra disse. De underliggende verdiene brukt for å komme frem til tabellverdiene er lagt til som vedlegg. Oppgavens sluttdel drøfter mulige feilkilder og resultatenes reelle betydning. Her vektlegges mangler i datagrunnlaget, analysemodellens tarvelighet og de mindre representative verdiene som kom av dette. Avslutningsvis kunne det konkluderes med at treverket produserer lavere relevante utslipp enn betongen. Dermed kan man si at det vil være hensiktsmessig å anvende treverksalternativet, når det lar seg gjøre.
dc.description.abstract
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.titleSammenligningsstudie mellom CLT-Glulam og betong-kamstål. Et dypdykk i tilgjengelig LCA-data for å fastslå klimautslippsforskjeller.
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

  • Studentoppgaver (TN-IKM / TN-IMBM) [1213]
    Master- og bacheloroppgaver i Konstruksjoner og materialer / Maskin, bygg og materialteknologi (maskinkonstruksjoner, byggkonstruksjoner og energiteknologi) / Masteroppgaver i Offshore teknologi: industriell teknologi og driftsledelse - Offshore technology: industrial Asset management / Masteroppgaver i Offshoreteknologi : offshore systemer (konstruksjonsteknikk og marin- og undervannsteknologi-subsea technology)

Vis enkel innførsel