dc.description.abstract | Denne masteroppgaven tar for seg gründervirksomheten ”Ostehuset”. Ostehuset er en café kombinert med en liten butikk. De har klart å skape en solid merkevare i Stavanger, og kan betraktes som en suksesshistorie. Studien ser på hvilken effekt de ulike organisatoriske komponentene ledelse, struktur og kultur har hatt på Ostehusets suksess.
Studien baserer seg på kvalitativ forskningsstrategi hvor både primær- og sekundærdata er samlet inn. Primærdataene baserer seg på tilbakemeldinger fra åtte ansatte. Det er ulike forhold som kan være med på å svekke studiets relabilitet og validitet som blant annet få informanter, informantenes formelle stilling, omgivelsene under intervjuer og forskerens rolle.
Resultatene i oppgaven tyder på at Ostehusets ledelse kan betraktes som transformasjonsledere, først og fremst ved å fremstå som rollemodeller og motivatorer for sine ansatte. Ostehuset har en streng formell organisasjonsstruktur. Strukturen kjennetegnes blant annet med regler, rutiner og omfattende og kontinuerlig kursing av ansatte. Strukturen er også med på å legge føringer på blant annet ansattes atferd og holdninger. Transformasjonsledelse i samhold med en streng struktur har lagt føringer på Ostehusets organisasjonskultur. Kulturen kan betraktes som en ”streng” kultur. Med andre ord en kultur hvor ansatte identifiserer seg med virksomheten og videre jobber ut i fra deres verdier, regler og rutiner.
Det konkluderes med at ledelse, struktur og kultur kan betraktes som komplementære begreper. Denne studiens funn viser at disse begrepene fungerer i et samspill og er forklaringsfaktorer på Ostehusets suksess. Transformasjonsledelse utøves i samspill med den formelle strukturen, strukturen er avhengig av lederne og kulturen for å fungere, mens ledelsen og strukturen har formet Ostehusets kultur. | nb_NO |