Å lede ut fra en autentisk selvfølelse: En kvalitativ undersøkelse av hvordan ledere opplever det å inkludere selvfølelse i sin ledelsesutøvelse
Master thesis

View/ Open
Date
2016-02-12Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (SV-IMS) [1254]
Abstract
Denne masteroppgaven undersøker den usynlige ledelsesutøvelsen som ligger til grunn for den synlige ledelsen. Studien omhandler forståelse, erfaringer og refleksjoner som et utvalg ledere i kunnskapsorganisasjoner har omkring temaet selvfølelse, til forskjell fra selvtillit, og hvordan de inkluderer og anvender selvfølelsen i sin ledelsesutøvelse. Utfordringer dette medfører blir også beskrevet, samt hvordan de forsøker å løse dem. Den undersøker videre hvordan og hvilke muligheter dette kan gi.
Kvalitativ forskningsmetode, en fenomenologisk tilnærming og abduktiv forskningsstrategi ble valgt for å undersøke det ovennevnte og for å svare på forskningsspørsmål og problemstilling. Det ble foretatt individuelle kvalitative forskningsintervju med fem utvalgte ledere i kunnskapsbedrifter fra ulike deler av Norge. Teori U av Otto Scharmer utgjør det teoretiske rammeverket i oppgaven.
Resultatene av undersøkelsen viser at lederne forstår selvfølelse som en indre tilstand, hvor all ledelsesadferd springer ut og formes fra. Ved å inkludere og søke den autentiske selvfølelsen, ved å åpne opp og lytte til seg selv og andre, ved å møte indre utfordringer og gi slipp på forestillinger om fortidens jeg og ledelse, så kultiveres egenskaper og ferdigheter som blant annet evne til å skape gjensidig respekt og tillit, være undrende, å ville det vel, løfte andre, frigjøre kreativitet og ser ut til å føre til indre motivasjon og ansvarlighet, nytenkning og løsninger, godt arbeidsmiljø og transpararente beslutninger.
Å lede ut fra en autentisk selvfølelse kjennetegnes blant annet ved et positivt menneskesyn som sanser dets fremtidige potensial og leder ut fra noe som er større enn seg selv, evner å sanse kollektive behov og har et globalt perspektiv. Resultatene bekrefter korrelasjon mellom studiens funn, teori og tidligere forskning på selvfølelse og positiv psykologi, men trenger ytterligere utforskning.
Å endre den indre tilstanden som leder handler ut fra kan dermed skape hensiktsmessig endret ledelsesutøvelse. Hovedfunn og svar på problemstilling er at det å lede ut fra en autentisk selvfølelse øker muligheten for å gjennomføre gode endringer
Description
Master's thesis in Change management