Konsistenstilpasset mat – En kilde til økt mestringsfølelse hos helsepersonell
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2409450Utgivelsesdato
2016-05-30Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Mål og hensikt
Hensikten var å undersøke helsepersonellets opplevelser og erfaringer ved bruk av konsistenstilpasset mat til pasienter med dysfagi. Målet med studien var å få ny kunnskap om hvordan maten fungerer som produkt og hvordan bruken kan påvirke helsepersonellets oppfatning av egengitt pleie
Problemstilling
Hvilke erfaringer har helsepersonellet på en sykehjemsavdeling med bruk av konsistenstilpasset mat til personer med dysfagi?
Metode
Studiens har en kvalitativ tilnærming, men fokusgruppeintervju som datainnsamlingsmetode. Det ble utført to intervjuer med henholdsvis 5 og 7 deltakere. Intervjuene var basert på en semistrukturert intervjuguide. Datasettene ble analysert ved bruk av systematisk tekstkondensering som forklart av Malterud.
Resultater
Analysen førte til følgene fire hovedtemaer: Behov for konsistenstilpasset mat, bruk av konsistenstilpasset mat, utfordringer ved bruk av konsistenstilpasset mat og bruk av konsistenstilpasset mat til ulike pasientgrupper. Pasienter med dysfagi hadde behov for tilpasset mat for å forebygge komplikasjoner i matsituasjonen. Helsepersonellet opplevde bruken som en kilde til trygghet, men omstendighetene kunne gjøre det utfordrende. Personer med demens spiste på en annen måte når de fikk servert maten.
Konklusjon
Funnene kan tyde på at konsistenstilpasset mat er en viktig faktor for å yte god omsorg til pasientene, samt øke mestringsfølelsen hos personalet. Spesielt i forhold til personer med demens ble viktigheten av denne typen mat trukket frem. Likevel avhenger bruken av organisatoriske faktorer. Tidspress og manglende kommunikasjon med kjøkkenet kan hindre god bruk av konsistenstilpasset mat.
Beskrivelse
Master's thesis in Health and social sciences