Show simple item record

dc.contributor.advisorTestad, Ingelin
dc.contributor.authorHolteng, Lise Birgitte
dc.date.accessioned2016-09-21T13:48:23Z
dc.date.available2016-09-21T13:48:23Z
dc.date.issued2016-05-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2409450
dc.descriptionMaster's thesis in Health and social sciencesnb_NO
dc.description.abstractMål og hensikt Hensikten var å undersøke helsepersonellets opplevelser og erfaringer ved bruk av konsistenstilpasset mat til pasienter med dysfagi. Målet med studien var å få ny kunnskap om hvordan maten fungerer som produkt og hvordan bruken kan påvirke helsepersonellets oppfatning av egengitt pleie Problemstilling Hvilke erfaringer har helsepersonellet på en sykehjemsavdeling med bruk av konsistenstilpasset mat til personer med dysfagi? Metode Studiens har en kvalitativ tilnærming, men fokusgruppeintervju som datainnsamlingsmetode. Det ble utført to intervjuer med henholdsvis 5 og 7 deltakere. Intervjuene var basert på en semistrukturert intervjuguide. Datasettene ble analysert ved bruk av systematisk tekstkondensering som forklart av Malterud. Resultater Analysen førte til følgene fire hovedtemaer: Behov for konsistenstilpasset mat, bruk av konsistenstilpasset mat, utfordringer ved bruk av konsistenstilpasset mat og bruk av konsistenstilpasset mat til ulike pasientgrupper. Pasienter med dysfagi hadde behov for tilpasset mat for å forebygge komplikasjoner i matsituasjonen. Helsepersonellet opplevde bruken som en kilde til trygghet, men omstendighetene kunne gjøre det utfordrende. Personer med demens spiste på en annen måte når de fikk servert maten. Konklusjon Funnene kan tyde på at konsistenstilpasset mat er en viktig faktor for å yte god omsorg til pasientene, samt øke mestringsfølelsen hos personalet. Spesielt i forhold til personer med demens ble viktigheten av denne typen mat trukket frem. Likevel avhenger bruken av organisatoriske faktorer. Tidspress og manglende kommunikasjon med kjøkkenet kan hindre god bruk av konsistenstilpasset mat.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherUniversity of Stavanger, Norwaynb_NO
dc.relation.ispartofseriesMasteroppgave/UIS-SV-IH/2016;
dc.subjecthelse- og sosialfagnb_NO
dc.subjectkonsistenstilpasset matnb_NO
dc.subjecthelsepersonellnb_NO
dc.subjectsykehjemnb_NO
dc.subjectdysfaginb_NO
dc.subjectdemensnb_NO
dc.subjectkvalitativ studienb_NO
dc.subjectmestringstillitnb_NO
dc.titleKonsistenstilpasset mat – En kilde til økt mestringsfølelse hos helsepersonellnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medical disciplines: 700::Basic medical, dental and veterinary science disciplines: 710nb_NO


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record