Sikkerhetskultur i havbruk
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2459578Utgivelsesdato
2017-06-14Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (SV-IMS) [1267]
Sammendrag
Jeg har i denne oppgaven forsøkt å få et innblikk i hvordan sikkerhetskulturen i en organisasjon er. Min problemstilling har vært: «Hvilken tilstand har Grieg Seafoods sikkerhetskultur etter Reasons forståelse av organisatorisk sikkerhet?» Forskningsspørsmålene har vært:
• Har bedriften en rapporterende kultur?
• Har bedriften en lærende kultur?
• Har bedriften en rettferdig kultur?
• Har bedriften en fleksibel kultur?
• Er det mulig å identifisere faktorer som fremmer/hemmer disse «kulturene»?
• Hvilken rolle spiller styringssystemet for å påvirke disse «kulturene»?
For å løse denne problemstillingen valgte jeg Grieg Seafood avdeling Rogaland som case. Der ble en nøkkelinformant (HMS-ansvarlig) intervjuet ved bruk av det ustrukturerte intervjuet, som ligger innenfor kvalitativ metode. 67 respondenter besvarte en spørreundersøkelse, som ligger innenfor kvantitativ metode. Svarprosenten ble dermed 93. I presentasjonen av datamaterialet drøftes resultatene mot åpenhet, styringssystem og teori om informert kultur.
Funnene viser at medarbeiderne har en positiv oppfatning av sikkerhetskulturen. Det er ikke alle faktorene innenfor Reasons fire elementer for kultur som er like gode, men generelle funn i analysen bekrefter at GSR kan sies å ha en informert kultur.
Min oppfatning om at styringssystemet spiller en stor rolle som pådriver eller en demper i utviklingen av en god sikkerhetskultur, får støtte i data. I denne sammenheng er styringssystemets innhold og utforming positiv, og fremmer åpenhet, læring, rapportering og fleksibilitet. Det er konkludert med at ledelsen må være med å bidra til å skape en kultur hvor de ansatte blir møtt på en god måte, som kan fremme deres deltakelse.
Beskrivelse
Master's thesis in Change management