Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorLøvdal, Trond
dc.contributor.advisorRoth, Bjørn
dc.contributor.authorHenriksen, Karine Giske
dc.date.accessioned2020-09-29T07:54:30Z
dc.date.available2020-09-29T07:54:30Z
dc.date.issued2020-06-15
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2680129
dc.descriptionMaster's thesis in Biological chemistryen_US
dc.description.abstractI denne masteroppgaven er forekomsten av bakterien Listeria monocytogenes undersøkt i et oppdrettsanlegg for atlantisk laks (Salmo salar). Endringer i forekomsten ble observert for å undersøke tilstedeværelse og mulige sesongvariasjoner. Samspillseffekten mellom mengden L. monocytogenes og klima ble også undersøkt. L. monocytogenes finnes overalt i naturen og er bakterien som forårsaker den livstruende, matbårne sykdommen listeriose. Eldre, gravide, immunkompromitterte og spedbarn er i risikogruppen for å få sykdommen, etter inntak av mat kontaminert med L. monocytogenes. Matprodusentene har derfor systemer for sporbarhet og tilbakekalling av produkter fra markedet hvis L. monocytogenes blir detektert. I oppdrettsnæringen er det mye fokus på kartlegging og overvåkning av forekomsten av L. monocytogenes i matprodukter og produksjonslokaler, men det er gjort lite studier på forekomsten av L. monocytogenes i oppdrettsanleggene, selv om dette er en potensiell kontamineringskilde. I denne studien ble det tatt vannprøver fra ett oppdrettsanlegg i Hardangerfjorden fra oktober 2019 til mai 2020. Det ble tatt tre vannprøver ved hver prøvetakning og disse ble analysert kvantitativt med real-time PCR og kvalitativt ved dyrkning (NMKL 136 Listeria monocytogenes). Av vannprøvene analysert med real-time PCR var 33 av 39 av prøvene positive for L. monocytogenes. Det var en kontinuerlig tilstedeværelse av L. monocytogenes i vannet i oppdrettsanlegget, hvor minst 1 av 3 prøver var positive ved hver prøvetakning. Prøveresultatene viste at det var en sesongvariasjon, med en økning av forekomsten av L. monocytogenes mellom slutten av januar til slutten av mars. Det ble ikke påvist noen sammenheng mellom mengden L. monocytogenes i vannet og nedbør eller lufttemperatur. Det ble påvist en moderat korrelasjon (R=-0,42) mellom mengden L. monocytogenes i vannet og sjøtemperatur. Denne korrelasjonen var statistisk signifikant (p=0,0081), og viser en økning i forekomst av L. monocytogenes i vannet ved lavere sjøtemperatur. Prøvene analysert med NMKL 136 var alle negative. Deteksjonsgrensen er høyere for NMKL 136 enn for real-time PCR, og NMKL 136 påviser kun levende bakterier i motsetning til real-time PCR. Prøveresultatene viser at nivået av L. monocytogenes i vannet er lavt, men at det er en kontinuerlig tilstedeværelse av L. monocytogenes som kan påvises ved hjelp av real-time PCR.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherUniversity of Stavanger, Norwayen_US
dc.relation.ispartofseriesMasteroppgave/UIS-TN-IKBM/2020;
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rightsNavngivelse 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no*
dc.subjectbiologisk kjemien_US
dc.subjectatlantisk laksen_US
dc.titleForekomst av Listeria monocytogenes i et matfiskanlegg i Hardangerfjordenen_US
dc.title.alternativeThe Occurrence of Listeria monocytogenes in a Fish Farm in the Hardanger Fjorden_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Matematikk og Naturvitenskap: 400::Basale biofag: 470::Biokjemi: 476en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 4.0 Internasjonal