Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorTveterås, Ragnar
dc.contributor.authorTorkildsen, Amalie Midjord
dc.date.accessioned2021-09-03T16:30:07Z
dc.date.available2021-09-03T16:30:07Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.uis:inspera:80527366:35642551
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2773203
dc.description.abstractNorge har som ambisjon å øke den årlige produksjonen av oppdrettslaks til 5 millioner tonn innen 2050. Dette er nærmest fire ganger så mye som dagens produksjonsnivå, og hovedutfordringen ved denne økningen vil være å sikre tilgang på nok fôr. Ettersom de fleste råstoffene som inngår i dagens laksefôr allerede blir nærmest fullstendig utnyttet, vil det ikke være mulig å øke fôrproduksjonen nok uten å ta i bruk nye råstoffer. Det er også ønskelig at disse nye råstoffene kan produseres i Norge, for å sikre bedre selvforsyningsevne. Derfor skal det i denne oppgaven undersøkes i hvilken grad alternative fôrråstoffer, som kan produseres i Norge, vil kunne bidra til en mer bærekraftig og sirkulær økonomi. Før eventuelle nye råstoffer analyseres, blir en beskrivelse av den norske oppdrettsnæringen av laks og laksemarkedet presentert. Det er også viktig å kjenne til dagens laksefôr og hvilke råstoffer som inngår i det, så dette beskrives også. Deretter presenteres nye råstoffer som potensielt kan anvendes i laksefôret. De nye råstoffene blir vurdert ut ifra om de egner seg til produksjon i Norge, og om den norske produksjonsmengden vil kunne bidra med å dekke en betydelig del av det forventede fôrbehovet i 2050. Videre undersøkes det om de aktuelle råstoffene vil medføre miljøeksternaliteter, det vil si negative miljøeffekter som ikke blir kompensert for i råstoffprisen, og om disse eventuelt utgjør høyere eller lavere kostnader for miljøet enn miljøeksternalitetene forbundet med dagens fôrråstoffer. Til slutt undersøkes det om de aktuelle råstoffene vil føre til en mer sirkulær økonomi eller ikke.
dc.description.abstractNorway's ambition is to increase the annual production of farmed salmon to 5 million metric tonnes by 2050. This is nearly four times the amount that is produced today, and the main challenge associated with this will be to ensure enough available feed. Considering that most of today's salmon feed ingredients are already almost fully utilized, it will be necessary to find new feed ingredients in order to produce enough feed. It is also preferred that the new feed ingredients can be produced in Norway, so that the capability of self sufficiency is improved. Thus, this thesis investigates to what extent alternative feed ingredients, that can be produced in Norway, will be able to contribute to a more sustainable and circular economy. Before any new feed ingredients is analyzed, the Norwegian fish farming industry and the salmon market is described. It is also important to know what the current salmon feed consists of, so this is also described. Then new, potential feed ingredients are presented. The new feed ingredients are assessed based on whether or not they are suitable for production in Norway, and whether the Norwegian output level of it will be able to contribute significantly to the expected feed requirements for 2050. Futhermore, it is investigated whether the relevant feed ingredients will entail environmental externalities, that is negative environmental effects that are not compensated for in the price of the feed ingredient, and whether these will constitute higher or lower costs to the environment than the environmental externalities associated with the current feed ingredients. Finally, it is investigated whether the relevant feed ingredients will contribute to a more circular economy or not.
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.titleI hvilken grad vil alternative råstoffer til laksefôr, som kan produseres i Norge, kunne bidra til en mer bærekraftig og sirkulær økonomi?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel