Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHansen, Vidar
dc.contributor.advisorOmundsen, Inge André
dc.contributor.authorKvande, Fiske Simen
dc.contributor.authorAustevik, John
dc.date.accessioned2021-09-07T16:27:30Z
dc.date.available2021-09-07T16:27:30Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.uis:inspera:78876263:36932321
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2774312
dc.description.abstractHensikten med denne oppgaven er å se om kompresjon har effekt på utfelling av kromnitrider i varmebehandlet, og bråkjølt, duplexstål av grad UNS S31803 og UNS S32205, med fellesbetegnelsen Duplex 2205. Duplex sin sammensetning gir egenskaper godt egnet hvor rustfrie installasjoner er sentrale, som f. eks i oljeindustri til havs. Materialet har en høy korrosjonsmotstand som er ønskelig i korrosive miljøer. Kromnitrider virker uheldig på materialet i form av at det blant annet bidrar til å redusere korrosjonsmotstanden. Det er observert utfellinger av kromnitrider ved intrados i rørbend produsert for Subsea 7, og bedriften ønsker en utredning for om kompresjonen materialet blir utsatt for i bøyingen er med på å framprovosere utfellinger av kromnitrider. Rørene er bøyd ved en temperatur på 1080°C til 1100°C ved hjelp av induksjonsvarme, bøyd og deretter bråkjølt med vanndyser som skyter på ytterveggen til røret. Prøvestykkene i oppgaven ble tilvirket fra et rett rør som ble tilsendt studentene. Prøvene i oppgaven ble varmebehandlet på 1100°C, og komprimert til forskjellige økte tykkelser. Studentene hadde ikke tilgjengelig utstyr for å simulere en nøyaktig lik bøying av utlevert materiale, men benyttet seg av ovn, kombimaskin til komprimering og vannbad til bråkjøling. For å kunne benytte kombimaskinen ble det tilvirket egne deler av studentene. Grunnet avvikende faktorer fra den faktiske bøyningsprosessen og studentenes simulering må flere ting konstateres: ved komprimering ble prøvene luftkjølt, og dette varmetapet førte videre til at prøvene holdt mye lavere temperaturer enn tiltenkt under kompresjonen. Det ble ikke observert utfelling av kromnitrider i prøver holdt ved 1100°C, uansett kompresjonsgrad. Videre ble det sett på prøver som ble holdt ved 1250°C. Både prøven som ikke ble komprimert, samt prøvene som ble komprimert hadde utfellinger. Kompresjon/deformering kan skape varme i materialer, men kompresjonen i forsøket genererte ikke nok varme i materialet til å være utslagsgivende for utfellinger. Utfellingsgraden hadde ingen korrelasjon med kompresjonsgraden, og hypotesen om kompresjon er en faktor i utfellinger av kromnitrider i bøyde duplexrør forkastes, med forbehold.
dc.description.abstractThe main concept of this thesis is to see if chromium nitrides precipitates due to compression of heated Duplex 2205 (UNS S31803/UNS S32205).
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.titleUtfelling av kromnitrider i bøyde duplexrør
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

  • Studentoppgaver (TN-IKM / TN-IMBM) [1213]
    Master- og bacheloroppgaver i Konstruksjoner og materialer / Maskin, bygg og materialteknologi (maskinkonstruksjoner, byggkonstruksjoner og energiteknologi) / Masteroppgaver i Offshore teknologi: industriell teknologi og driftsledelse - Offshore technology: industrial Asset management / Masteroppgaver i Offshoreteknologi : offshore systemer (konstruksjonsteknikk og marin- og undervannsteknologi-subsea technology)

Vis enkel innførsel