dc.description.abstract | I denne oppgaven undersøker jeg om det er forskjeller i lønnsomheten mellom
restauranter ledet av innvandrere og nordmenn, og om denne sammenhengen er
avhengig av størrelse på restaurantene. Utvalget i oppgaven min er restauranter
lokalisert i Oslo kommune som har selskapsform AS. Utvalget mitt består av 451
restauranter ledet av innvandrere og 367 restauranter med nordmenn som daglig
leder. Analysen gjennomfører jeg for to ulike tidshorisonter, ett og tre år.
Lønnsomheten til restaurantene er målt ved ROTA og driftsmargin.
Hovedforklaringsvariabelen er daglig leders bakgrunn, om personen er innvandrer eller
nordmenn, og restaurantens størrelse. Ved hjelp av regresjonsanalyse for paneldata
finner jeg at det ikke er forskjell i lønnsomhet mellom restauranter ledet av
innvandrere og nordmenn. Funnene mine viser at dette også gjelder for små restauranter, at det ikke er forskjell i lønnsomhet mellom små restauranter ledet av innvandrere og nordmenn.
Når det gjelder store og mellomstore restauranter, utgjør daglig leder en forskjell.
Restauranter ledet av innvandrere har lavere ROTA enn nordmenn. Dette gjelder
ROTA (1 år), ROTA (3 år). Restauranter ledet av innvandrere har også lavere
driftsmargin enn nordmenn. Dette gjelder driftsmargin (3 år), men ikke for
driftsmargin (1 år). Grunnen til dette kan forklares med at store og mellomstore
restauranter som er ledet av innvandrere har mindre eiendeler, aksjekapital,
arbeidskapital, og alder enn nordmenn. | |