dc.description.abstract | Å være en god leder har opp gjennom tidene gjerne blitt forklart gjennom personlige kvaliteter lederen besitter. En slik “trekk teoretisk” tilnærming til ledelse har i nyere tid blitt utfordret av den fremvoksende sosialpsykologiske tilnærmingen på ledelse, der lederen blir mer sett på som en del av en større gruppe enn som enkeltindivid.
Hensikten med oppgaven er å få innsyn og dypere forståelse av lederes egne subjektive oppfatninger og refleksjoner over egen lederstil, og faktorer som kan påvirke lederstilen. Oppgaven benytter seg av kvalitativ metode, i form av semistrukturerte dybdeintervjuer. Utvalget besto av fem forskjellige ledere innenfor samme restaurantkjede i Stavanger området.
Resultatet viser at lederne har varierende grad av bevissthet ovenfor situasjonelle faktorer, men allikevel reflekterer en grad av tilpasning til gitte faktorer, som for eksempel stress nivået på jobb. De fleste gir uttrykk for bevissthet over det sosialpsykologiske spillet og hvor viktig det er for lederen å skape gruppeidentitet og internalisering av felles mål. Samtidig kommer det frem at klassisk trekk-teori fremdeles kan forklare en del av det lederne gjør og tenker. | |