Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorJordbrekk Blikra, Marthe
dc.contributor.advisorHaugvaldstad Kleiberg, Gro
dc.contributor.advisorRode, Tone Mari
dc.contributor.authorSørensen, Maria
dc.date.accessioned2023-07-04T15:53:47Z
dc.date.available2023-07-04T15:53:47Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.uis:inspera:135002646:69232561
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3075700
dc.description.abstractØkende verdensbefolkning presser matprodusentene til å tenke nytt. Sjømat inkludert tare, vil kunne være viktige ressurser for matproduksjonen fremover. Det vil derfor være nødvendig å utvikle gode metoder for prosessering av tare. Gjennom denne studien ble det utført et stort forsøk på sukkertare, for å undersøke effekten av ulike prosesseringsteknologier. Målet med studien var å undersøke effekten av pulserende elektrisk felt (PEF), blansjering og høytrykk (HPP). Studien ble utført gjennom ett forforsøk, hovedforsøk og lagringsforsøk. Forforsøket bestod av PEF behandling og blansjering ved 20 °C. Hovedforsøket bestod av PEF behandling og/eller blansjering ved ulike temperaturer (20, 45, 60 og 75 °C). Resultatene fra begge forsøk indikerte at behandling med PEF hadde effekt på dehydreringen når blansjeringstemperaturen var 20 °C, men liten effekt ved økt blansjeringstemperatur. Det ble tatt vannprøver underveis i forsøkene for å analysere jod- og polyfenolinnhold. Ved analyse av vannprøvene indikerte resultatene at polyfenolene generelt var sensitive for de ulike prosesseringsmetodene. Resultatene fra jodanalysen indikerte at behandling med PEF hadde god effekt på reduksjon av jodinnholdet i taren, ved alle blansjeringstemperaturene, men at temperatur over 60 °C ikke var nødvendig. Målet med lagringsforsøket var å sammenligne holdbarheten på ubehandlet fersk sukkertare, og fersk sukkertare behandlet med høytrykk og/eller blansjering. Prøvene ble analysert for aerobe kimtall og sporer fra sporedannende bakterier. Resultatene antydet at behandling med HPP virker lovende for å hemme bakterievekst og forlenge holdbarheten på fersk tare. Fersk tare behandlet med HPP holdt ok kvalitet på dag 36, med hensyn til kimtall. Behandling med HPP kombinert med blansjering, antydet derimot å kunne trigge vekst av bakterier, da resultatene viste akselererende vekst fra dag 15 og utover i lagringsperioden.
dc.description.abstract
dc.languagenob
dc.publisheruis
dc.titleNy teknologi for optimal utnyttelse av tare til mat
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel