Hvilken rolle spiller kosthold for elevers konsentrasjon og læring : en systematisk oversikt
Master thesis
View/ Open
Date
2008Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (HF-IGIS) [1136]
Abstract
Målet med denne oppgaven er primært å oppsummere de empiriske funn som har kommet
frem gjennom studier som omhandler temaet kosthold og konsentrasjon hos barn i skolealder.
Det er også ønskelig å se på hvorvidt disse funnene kan overføres til norske barn og unge, og
hvilke effektstørrelser kostendringstiltak ser ut til å ha i forhold til pedagogiske tiltak. Denne
oversikten baserer seg på tre tidligere gjennomførte oversikter. Disse inneholder en vurdering
av til sammen 53 artikler som omhandler tema kosthold og konsentrasjon, som er publisert
frem til juli 2006. Med disse som bakteppe er det blitt gjennomført søk i fagdatabaser, som
har resultert i 18 artikler som omhandler temaet. Alle disse 18 er publisert etter at de
foregående oversiktsartiklene ble utarbeidet. Artiklene er utarbeidet fra studier med ulik
design, henholdsvis ekte eksperimenter, kvasi-eksperimenter og tverrsnittsundersøkelser. En
har valgt å vektlegge ekte eksperimenter i størst grad, deretter kvasi-eksperimenter og til slutt
samvariasjonsstudier.
For å danne et bilde av hvilken betydning ulike sentrale næringsstoffer antas å ha for
menneskekroppen og evnen til konsentrasjon, vil et utvalg av næringsstoffer bli omtalt. Fokus
vil være på vitaminer, mineraler og sporstoffer, omega-3 og omega-6 fettsyrer, samt glukose.
I tilknytning til glukose vil det først og fremst bli tatt opp i sammenheng med type kosthold,
spesielt frokost. I tillegg anerkjennes det at andre faktorer spiller inn på konsentrasjon og
læring, og noen av disse blir beskrevet for å sette kostholdsfaktoren inn i en større
sammenheng. Andre faktorer enn de nevnte i denne oppgaven kan også spille inn på både
barn og unges konsentrasjon og læring.
Resultatene av studiene i denne oversikten gir indikasjoner på at tilskudd av mineral og
vitamintilskudd, tilskudd av flerumettede fettsyrer, og frokost med lav GI kan gi en positiv
effekt på barns konsentrasjon og læring. Spesielt synes det å være grunnlag for å tro på
positive effekter for barn med atferds- og lærevansker, som for eksempel ADHD og dysleksi.
Funnene er imidlertid ikke entydige nok, og studiene er gjennomført i utvalg som kun gir
begrenset mulighet for generalisering til vanlige norske skolebarn. For å replisere de funnene
som er gjort til nå, samt å teste de positive virkningenes varighet, er det behov for flere studier
med godt kontrollerte forskningsdesign. Studiene bør fortrinnsvis utføres i norske eller
nordiske forhold som gir større mulighet for å generalisere resultater til norske elever. I tillegg
bør studiene ha avhengige variabler som er mer direkte generaliserbare til konsentrasjon og læring i skolen. Det optimale for å trekke slutninger om norske forhold innen dette vil være
norske studier, gjennomført i en konkret skolesituasjon.
Description
Master's thesis in Special education