Konkurransedyktighet for dype geotermiske energibrønner - En casestudie basert på pilotprosjektet ved Oslo Lufthavn - Gardermoen
Master thesis
View/ Open
Date
2019-06Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (Business) [1145]
Abstract
Denne utredningen har som formål å analysere konkurransekraften for bruk av dype geotermiske energibrønner til oppvarmingsformål i Norge. Dette blir vurdert ved bruk av modellen kjent som Energikostnad over levetid (LCOE). Modellen ser på et gitt energisystems kostnader per enhet energi produsert over beregnet levetid.
Fra Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) finner vi at per dags dato vil en LCOE på 75,4 øre/kWt anses som konkurransedyktig (Norges Vassdrag- og energidirektorat, 2017). Med utgangspunkt i egenkonstruerte produksjons- og kostnadsfunksjoner har vi utviklet en LCOE-modell fra bunn. Modellen er konstruert på en måte som gjør det mulig å gjennomføre avanserte scenarioanalyser ved bruk av Excel-verktøyet @Risk.
For våre analyser og kalkulasjoner har vi brukt en case-studie, angående et nylig ferdigstilt prosjekt ved Oslo Lufthavn - Gardermoen, hvor det årlige energibehovet er oppgitt til å være 300 000 kWt.
Analysene består av 2 scenarioer, med og uten investeringsstøtte på 40%. Videre består scenarioene av 11 simuleringer som representerer årlige energiproduksjon. Hver av simuleringene er gjennomført med 100 000 repetisjoner, som utgjør til sammen 2,2 millioner mulige utfall for LCOE.
Med utgangspunkt i scenarioene finner vi at et prosjekt av denne størrelsen i stor grad er avhengig av investeringsstøtte for å kunne anses som konkurransedyktig sett i lys av LCOE. Gjennom videre analyse av scenario 2 finner vi at for å oppnå en konkurransedyktig LCOE må systemet driftes mer enn 3696,3 timer, noe som tilsvarer en årlig produksjon på 700 000 kWt. Dette vil gi en (LCOE) ̅ på 62,3 øre/kWt, og konkurransedyktighet i 76,2% av 100 000 repetisjoner.
Description
Master's thesis in Economic analysis