Lesson Study som arbeidsmåte i praksisopplæring for matematikk - muligheter og begrensninger for grunnskolelærerstudenters fokus på elevers læring av primtallsfaktorisering
Master thesis

View/ Open
Date
2015-05Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (HF-IGIS) [1164]
Abstract
Elevers matematikkunnskaper i norsk grunnskole har fått fokus på grunn av skuffende resultater på internasjonale tester. I denne masteroppgaven i matematikkdidaktikk utforsker jeg muligheter og begrensninger for en gruppe grunnskolelærerstudenters fokus på elevers læring av primtallsfaktorisering gjennom implementering av Lesson Study. Lesson Study betyr forskningstime, og er en japansk undervisningsmodell som har vist seg å være effektiv for elevers læring. Masterstudien er en kvalitativ casestudie og en delstudie av «Teachers as Students» (TasS), et prosjekt ved Universitetet i Stavanger som utforsker implementering av forskningsbasert undervisning i grunnskolelærerutdanningen.
Grunnskolelærerstudentgruppen fra min masteroppgave har fulgt en Lesson Study syklus for undervisning av primtallsfaktorisering. Dette innebærer at studentene sammen skulle detaljplanlegge en undervisningsøkt i form av en forskningstime, gjennomføre og observere undervisningen, for deretter å evaluere undervisningen på bakgrunn av observasjonene. Etter å ha evaluert undervisning, skulle de gjennomføre en forbedret versjon av undervisningen. Jeg har analysert fire veiledningssamtaler mellom praksislærer og studentgruppen ut i fra et sosiokulturelt perspektiv på læring (Säljö, 2001) og etter Bransford, Brown, og Cocking (2000) sine kategorier for et godt læringsmiljø; elevsentret, kunnskapssentrert og vurderingssentrert perspektiv på læringsmiljø. I veiledningene diskuteres de to undervisningsøktenes planlegging og gjennomføring.
Praksislæreren har mer opplæring i Lesson Study enn studentene, noe som viser å ha betydning for resultatene i min studie. Muligheter jeg identifiserer er blant annet at implementering av Lesson Study kan øke fokus på elevers læring gjennom å reflektere over styrker og svakheter ved gjennomført undervisning. Videre lærte studentene i min studie noe om elevenes læring gjennom prediksjon og observasjon av elevers håndtering av matematikkoppgaver, da dette førte til at studentene fikk et mer faglig fokus. Begrensninger jeg identifiserer er at utbytte av Lesson Study svekkes dersom man ikke tar i bruk alle aspektene ved undervisningsmodellen. Studentene i min studie brukte ikke forskningsaspektet i sin undervisning, som er en viktig side ved Lesson Study ifølge annen forskning på bruk av metoden (se for eksempel Murata, 2011). En annen begrensning var at studentene var mer opptatt av egen gjennomføring av undervisning enn av å ha fokuset på elevenes læring. Implementering av Lesson Study viser seg å være tidkrevende, forutsetter god opplæring og samtlige parter må være engasjerte for å nå undervisningsmodellens potensial.
Description
Master's thesis in didactics of mathematics for primary school