dc.description.abstract | Den bakteriostatiske effekten av det nye bakteriosinet Garvisin KS (GarKS), som har blitt isolert fra Lactococcus garvieae, og synergien mellom denne og Nisin på noen utvalgte gram-positive bakterier fra slektene Bacillus, Carnobacterium, Enterecoccus, Staphylococcus og Listeria ble undersøkt. Testene ble utført ved hjelp av absorbansmålinger (600 nm Abs) i microplatelesere (BioScreen C og Synergy) ved 20oC, 10oC, og i Challenge forsøk med 2 stammer av L. innocua ved ~4oC med kaldrøykt laks (Cold smoked salmon ;CSS).
Det ble målt hvor mye vekst det var i bakteriekulturer som var tilsatt bakteriosiner, og om det var signifikante forskjeller mellom behandlingsgruppene innad i bakteriekulturene med et konfidensintervall på 95%. Det ble sjekket hvordan effekten til Garvisin KS var på røkt laks som hadde blitt tilsatt 2 forskjellige stammer av L. innocua, og tilleggseffekten den hadde når Nisin også var til stede. Det har både vært tegn til synergi og til antagonisme ved bruk av nisin og/eller Garvisin KS som behandlingsmetoder. | |