Relasjonsbygging for reaktivt aggressive elever – hva kan læreren bidra med?
Master thesis
View/ Open
Date
2020-06-01Metadata
Show full item recordCollections
- Studentoppgaver (HF-IGIS) [1164]
Abstract
Sammendrag:
Gode jevnaldrende vennskap er viktige for at elevene skal utvikle seg sosialt og emosjonelt. Likevel kan man gjennom aggresjonsteori se at de reaktivt aggressive elevene ofte har færre venner enn medelevene. Ettersom dette er en stor utfordring i skolen, ønsket jeg å se hva jeg som lærer kan gjøre for å bidra til å motvirke denne tendensen. Problemstillingen for oppgaven ble derfor følgende: Hvilke muligheter har læreren til å påvirke relasjonene mellom reaktivt aggressive elever og deres medelever?
For å svare på denne problemstillingen har jeg benyttet meg av kvalitativ forskningsmetode, hvor jeg har valgt å bruke semistrukturerte intervju for innsamling av data. Utvalget bestod av syv lærere hvorav tre av dem hadde videreutdanning som omfattet reaktiv aggresjon. Intervjuguiden ble utarbeidet med utgangspunkt i teori om reaktiv aggresjon og utfordringer som følge av reaktiv aggresjon. I tillegg ble det lagt vekt på teori om lærer-elev relasjonen samt elevrelasjonene. Intervjuene ble gjennomført ved hjelp av lydopptaker og datamaterialet ble videre transkribert og analysert ved bruk av dataprogrammet Nvivo.
Basert på informantenes svar står de reaktivt aggressive elevene i fare for å utvikle færre nære elevrelasjoner enn sine medelever, noe som bekrefter aggresjonsteorien. Studiens resultater viser dog at informantene så flere muligheter for å påvirke denne negative tendensen. Basert på resultatene og teori ble det konkludert med at lærere har mulighet til å påvirke elevrelasjonene ved blant annet å forebygge aggresjon og hjelpe eleven med reaktiv aggresjon til å endre tolkningsmønster. I tillegg vil det være hensiktsmessig å jobbe direkte med elevrelasjonen ved å være tett på den reaktivt aggressive eleven slik at en kan forhindre mistolkninger. Til slutt har læreren også mulighet til å påvirke elevrelasjonene ved å skape forståelse hos medelevene. Avslutningsvis tydeliggjør forskningsoppgaven nødvendigheten av kunnskap om temaet, både for lærernes skyld og for elevenes skyld.
Description
Master's thesis in Special education