Er det forskjell i lønnsomheten mellom restauranter ledet av innvandrere og nordmenn?
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3010921Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (Business) [1035]
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
I denne oppgaven undersøker jeg om det er forskjeller i lønnsomheten mellom restauranter ledet av innvandrere og nordmenn, og om denne sammenhengen eravhengig av størrelse på restaurantene. Utvalget i oppgaven min er restauranter lokalisert i Oslo kommune som har selskapsform AS. Utvalget mitt består av 451 restauranter ledet av innvandrere og 367 restauranter med nordmenn som daglig leder. Analysen gjennomfører jeg for to ulike tidshorisonter, ett og tre år.
Lønnsomheten til restaurantene er målt ved ROTA og driftsmargin. Hovedforklaringsvariabelen er daglig leders bakgrunn, om personen er innvandrer eller nordmenn, og restaurantens størrelse. Ved hjelp av regresjonsanalyse for paneldata finner jeg at det ikke er forskjell i lønnsomhet mellom restauranter ledet av innvandrere og nordmenn. Funnene mine viser at dette også gjelder for små restauranter, at det ikke er forskjell i lønnsomhet mellom små restauranter ledet av innvandrere og nordmenn.
Når det gjelder store og mellomstore restauranter, utgjør daglig leder en forskjell. Restauranter ledet av innvandrere har lavere ROTA enn nordmenn. Dette gjelder ROTA (1 år), ROTA (3 år). Restauranter ledet av innvandrere har også lavere driftsmargin enn nordmenn. Dette gjelder driftsmargin (3 år), men ikke for driftsmargin (1 år). Grunnen til dette kan forklares med at store og mellomstore restauranter som er ledet av innvandrere har mindre eiendeler, aksjekapital, arbeidskapital, og alder enn nordmenn.