Elevenes opplevelse av tekstrespons i norsk på 8. Trinn
Abstract
Formålet med denne masteroppgaven har vært å få økt kunnskap om hvordan elever på 8. trinn vurderer og forstår skriftlige tilbakemeldinger på tekster i norskfaget. På bakgrunn av tidligere forskning, som viser at det finnes potensialer for økt kunnskap om elevenes forståelse av tekstrespons, forsøker jeg gjennom denne studien å bidra med perspektiver som kan bidra til å styrke lærerens vurderingspraksis i norsk på 8. trinn.
Oppgaven er skrevet med utgangspunkt i kvalitativ forskningsmetode. Det er brukt spørreundersøkelse utviklet på bakgrunn av tidligere studier som undersøker elevenes vurderinger av tekstrespons, og det har vært gjennomført semi-strukturerte intervju for utforsking av elevenes forståelse. I oppgaven gjøres det rede for utviklingen av spørreundersøkelse og intervjuguide, samt hvordan datamaterialet er samlet inn og analysert med utgangspunkt i teori og forskning.
Funn presenteres innenfor rammen av hovedproblemstillingen, på bakgrunn av studiens to forskningsspørsmål. Resultatene indikerer at elevene foretrekker tilbakemeldinger som involverer elevene i hva som kan utvikles i egen tekst, og som utfordrer elevene til å tenke selv. Videre viser funn at lærerens skriftlige formuleringer kan hindre elevenes forståelse, og at elevene forstår tekstrespons bedre dersom læreren til rette for lærerinitierte samtaler i revideringsarbeidet. Til slutt viser resultatene at tidspunktet elevene deltar i lærerinitierte samtaler på kan påvirke elevenes forståelse og bruk av tekstrespons.