"Dette er bare den besteste, kuleste, skumleste dag på skolen!" To casestudier av to læreres veiledning av begynnerskrivere i individuell tekstskaping.
Abstract
Formålet med denne kvalitative casestudien har vært å få et innblikk i hva som skjer i veiledningssituasjonene med begynnerskriverne og dernest utvikle kunnskaper om hvordan vi best mulig kan støtte elevene i skrivearbeidet. Den eksakte problemstillingen har vært, Hvordan støtter to lærere ved to ulike skoler en gruppe elevers skriving på første trinn i en gitt skriveøkt i norsk?
Bakgrunnen for arbeidet har vært forskningsbaserte funn innenfor begynneropplæringen som tyder på at det foregår for lite skriving der elevene får meningsfylte skriveoppgaver, samt altfor mye bruk av innfyllingsoppgaver og fokus på tekniske sider ved skrivingen. Den støtten som gis har også i for liten grad gitt elevene kognitive utfordringer og del i noen strategier og har vært på et lavt stillasbyggingsnivå.
Resultater fra analysearbeidet i studien viser at det gis støtte til både det tekniske og til tekstskaping. Beskrivelser fra informantene om et tradisjonelt bokstavinnlæringsprogram samt noe vekt på støtte til ortografi antyder likevel mer fokus på det tekniske enn det som anbefales i begynneropplæringen. Samtidig ligger det muligens en utfordring i å gi elevene faglige utfordringer versus tilbakehold av kunnskaper om ortografi. En god del støtte gis på et «high-level», men preges av spørsmål og lite variasjon, noe som særlig gjelder støtten til tekstskaping. Metoden «rask bokstavinnlæring» ser ikke ut til å være helt implementert. Dette kan indikere behov for kompetanseheving på feltet. Det ligger en utviklingsmulighet i å ta et mer multimodalt blikk på elevenes tekster og la elevens stemme tre tydeligere frem i samtale rundt teksten.