Vurdering i et tenkende klasserom
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3080703Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Studentoppgaver (HF-IGIS) [1165]
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
I kunnskapsløftet 2020 blir det lagt vekt på at elevene skal få muligheten til å arbeide med problemløsning og utforskning. Et tenkende klasserom er en metode hvor en får gjøre akkurat dette. I denne studien har det blitt sett på hvordan vi i en norsk skolekontekst kan vurdere, både formativt og summativt, i et slikt klasserom. Det har blitt gjennomført en kvalitativ case-studie hvor det er observert i to klasser, med to ulike lærere som benytter seg av metoden. Det ble også gjennomført to intervjuer med hver av lærerne, hvor deres refleksjoner og tanker om å vurdere i en slik situasjon ble synliggjort. I forbindelse med dette skal følgende forskningsspørsmål besvares:
1. Hvilke refleksjoner gjør to lærere seg rundt vurdering i et tenkende klasserom i en norsk skolekontekst?2. Hvordan kan lærernes underveisvurdering identifiseres i ulike vurderingssituasjoner i et tenkende klasserom?
Teorigrunnlaget for denne studien er teori om vurdering, tenkende klasserom og bruken av lærerspørsmål for å fremme elevens læring og forståelse. Det ble funnet at lærerne er oppmerksomme på hvilke spørsmål de stiller i undervisningen, og at de jobber aktivt for å stille åpne spørsmål, for å få frem elevenes tankeprosesser og matematiske kunnskap. Resultatene antyder at det er gode muligheter for å gjøre tilpasninger i Liljedahl sine metoder, slik at en kan gjennomføre både summative og formative vurderinger i et tenkende klasserom i norsk skolekontekst.